Povești din lemn pentru casa ta


Încă din timpul facultății, cu pași timizi, dar cu dor nespus de tradiția românească, Octavia Loiș a conturat primul proiect ȘEZI, împreună cu Lucian Loiș, un set de scaune, sub manifestul „Șezi pe scaun, Șezi la casa ta”, inspirit din motive tradiționale, după sfatul bunicii sale. Primele creații le-au oferit unor prieteni, iar de aici au început pașii pe cărări cu rumeguș.


S-au așezat, dar nu au stat. Au văzut cum simple obiecte din jurul lor pot fi încărcate cu emoție, cu o semnificație puternică și cu povești nemuritoare. Și-au dorit să transmită tuturor viziunea pe care o au despre a crea obiecte din lemn cu povești.


Astfel, au creat propriul atelier, unde se lasă ghidați de creativitatea pură, de simbolistica românească. Gama de produse s-a diversificat de-a lungul timpului, păstrând un limbaj comun, bazat pe simboluri românești. Brandul ȘEZI are un stil bine definit, ancorat în trecut, cu frânturi de prezent, gândit pentru viitor.ȘEZI la tine acasă


Un obiect ȘEZI la tine acasă îți aduce o energie pozitivă, creează o atmosferă în care te bucuri să trăiești din plin, să fii înconjurat de obiecte cu emoție. În crearea unui unui astfel de obiect este folosită estetica desenelor tradiționale pentru a da viață mediului în care fiecare dintre noi își petrece timpul din ce în ce mai mult. Mesajul acestor simboluri este universal valabil și oferă o bază complexă pe care dezvoltă procesul de creație cei doi creatori, Octavia și Lucian. Aceștia doresc să exprime utilitatea artei în mediul în care trăim.


Fiecare obiect ȘEZI este ușor de recunoscut, datorită ornamentelor subtile pe lemnul masiv – un stil propriu pe care dacă l-ai văzut o dată, îl recunoști mereu. Pentru a crea noi povești din care ies obiecte pentru casă, cei doi designer își găsesc inspirația în propriile pasiuni. Colecția de cărți de la anticariate, care parcă îți dezvoltă imaginația de cum le deschizi, este o sursă inepuizabilă de inspirație. Călătoriile, vizitele la muzee și expozițiile, toate contribuie, chiar și zilele libere în livadă, la cort. Pentru Octavia și Lucian, inspirația are nevoie de libertate, de puterea de a-ți goli mintea de gânduri pentru a lăsa loc ideilor.
Musette HOME & Sezi together at Home!


Drumul de la idee la produs


Octavia și Lucian, arhitecţi după facultate, artişti înainte, sculptori în timp, tâmplari din întâmplare, au pus bazele brandului ȘEZI în anul 2014. De atunci, ei studiază fondul stilistic autohton pentru a pătrunde în limbajul universal al simbolurilor.


Armonia formelor din trecut îi inspiră, locuiesc în natură și îmbină imaginea prezentului cu arta trecutului, folosind tradiția ca punte de legătură. Complexitatea proiectelor create de ei atinge diverse domenii ale creativității, printre care sculptura și arta lemnului, poezia, pictura, proiectarea și design-ul grafic. De la idee la un obiect ȘEZI, este un drum lung, pavat cu răbdare și mult talent. Formele realizate în lemn prind contur în urma unui lung proces de înfăptuire, alcătuit din mai multe etape. Primele schițe îi teleportează într-o lume existentă în subconștient.


Modelările grafice și gândirea tehnică stabilesc echilibrul. Urmează transpunerea ideilor în atelierul de tâmplărie, care îi învață să dezvolte noi percepții despre timp și spațiu. Acolo, în atelier, se întâmplă magia. Practic, sunt două etape mari ca un obiect ȘEZI să prindă viață: proiectarea și manopera. Procesul proiectării poate dura de la 10 minute la câteva zile, săptămâni, depinde de inspirație. Manopera este tot mai eficientă, datorită echipei consolidate de-a lungul timpului de către cei doi arhitecți.


Oamenii sunt plăcut surpriși de lucrările ȘEZI, unii își amintesc de copilărie, alții își imaginează cum s-ar potrivi mobilierul acasă la ei. În general, oamenii sunt încântați de personalizarea obiectelor. Fiecare proiect ȘEZI este diferit, la fel ca oamenii.


Din proiectele ȘEZI


Un proiect de suflet pentru Octavia și Lucian este băncuța “Rădăcini și Aripi”, având o poveste pornită de la un proverb „unui copil poți să îi dai două lucruri, rădăcini și aripi”, dar și proiectul Tissot România 1918 – 2018.


“Forma spătarului băncuței reprezintă transformarea funcționalității unei furci de tors. Ne place foarte mult și proiectul Tissot România 1918 – 2018, la care am contribuit cu logo-ul, simbolul ceasului, dar și masa Hora cu cele 9 scaune. Cadranele ceasului pun în evidență traditiile românești prin cercurile lor armonioase, inspirate din dansul popular romanesc, hora. Acesta a fost în ediție limitată, produs în doar 1918 piese, prin care omagia aniversarea a o sută de ani de la Marea Unire, pe 1 decembrie 1918. Va rămâne în istorie acest proiect pentru noi, pentru ȘEZI”, ne-a spus Octavia.


Pentru voi, cei care doriți să aduceți în casa voastră povești nemuritoare, obiecte de mobilier cu sens, îi puteți găsi pe Octavia și Lucian pe site-ul sezi.ro, pe Facebook și Instagram sau la expoziții. În prezent, foarte multe piese de mobilier sunt expuse la Castelul Cantacuzino din Bușteni. Se pot achiziționa pe bază de comandă, cu răbdare, fiind produse create cu migală.


Îți dorim inspirație cu povești din lemn!